Història
La nostra història PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Celia   
diumenge, 14 de setembre de 2008 17:37

Cinc cèntims del Club Esportiu Penedès 


L’Esportiu Penedès va ser fundat, de la mà del Sr. Jordi Cendra Aguiló, com a secció d’atletisme del Club Natació Vilafranca el 16 de gener de l’any 1976 si bé l’acta constitucional del Club Esportiu Penedès, com a entitat única, data de l’any 1984.

En els seus inicis aviat es va fer conèixer a dins del panorama atlètic català i espanyol mercès a atletes que de seguida van destacar en les seves especialitats. A nivell de conjunt va viure el seu màxim esplendor amb la participació a la 2a divisió de la lliga catalana femenina absoluta a l’any 1977 i pel que fa a la masculina va començar per la 4a categoria a principis dels anys ’80 i assolí l’ascens a la 3a divisió catalana al maig del ’86, categoria en la que es va mantenir durant dues temporades més.

El President que succeí al Sr. Cendra fou el Sr. Josep Maria Gené, en la darrera etapa en que atletes i nedadors encara defensaven el mateix escut. 

                             

Entre els atletes mes importants de la primera etapa del club cal destacar a en Francesc Osuna Gómez, que conserva 9 rècords del Penedès absoluts i qui a més va ser el tercer President de la entitat, entre els anys 1984 i 1987. D’altres atletes que van competir al més alt nivell estatal van ser Basilia Hitos qui va ser Campiona d’Espanya en salt d’alçada, Núria Vallés, Sara Tomàs, Roser Rovira, Neus Sauleda, Fina Travé, Pilar Sabaté, Maria Àngels Ferrer, David Monteagudo, Pere Serveto, Jordi Reynè, Lluís Hill, Enric Font, Francesc Fauria, Pau Bundó, Fèlix Miró o Alfons Pla entre molts altres. Tots ells, juntament amb d’altres companys que amb molt d’entusiasme van practicar l’atletisme van ser dirigits per tècnics com en Jordi Porta, en Jaume Martínez o en Jaume Civit. 

 De fet, la figura de l’entrenador Jordi Porta, avui dia catedràtic de l’esport, va ser fonamental en la consecució de grans resultats i marques atlètiques. Moltes d’aquestes marques encara perduren, 30 anys desprès, com a rècords penedesencs. 

El darrer mandat, per cert de només un any, va ser pel Sr. Josep Maria Sanglas Arrieta. La seva junta, en una maniobra de pressió dirigida a cercar l’anhelat ajut de l’Ajuntament de la Vila, va deixar el club en un estat comatós de complicada salvació. 

 La dècada dels anys ’90 l’entitat va viure un llarg parèntesi d’abandó, si bé els estatuts respiraven en silenci, doncs mai va estar donada de baixa.  

 

 El despertar i la nova etapa s’encetà a l’any 2005 i va venir donada per la pressió que el Patronat Municipal d’Esports exercí sobre un petit grup d’atletes penedesencs que entrenaven per lliure i que competien federativament pel Club Atlètic Manresa, als quals se’ls exigí associar-se o pertànyer a una entitat de la Vila. Aquesta nova etapa està presidida pel Sr. Josep Mitjans i  Benach, qui juntament a 8 persones més va composar la nova junta directiva. El Club es va reactivar esperunnat per l’entrenador Toni Santisteban com a Director Tècnic. Des del primer dia de la segona etapa de la entitat, la funció principal del club ha estat la continua formació d’atletes, la promoció d’aquests i la seva especialització cap a la competició. D’altra banda conta amb un grup de practica més lúdica i popular.

A nivell participatiu, l’entitat esta adherida a la Federació Catalana d’Atletisme i a la Reial Federació Espanyola d’Atletisme i continuadament participa en competicions d’àmbit local, nacional, estatal e internacional.  Paral·lelament a la pràctica atlètica, es programen altres activitats, així com trekkings, sortides de muntanya, cicloturisme o la participació en la lliga catalana de curses d’orientació.

D’aquest darrer període, ressalta la tornada a la Lliga Catalana Absoluta de l’equip masculí. Aquest fet que no s’esdevenia al Penedès des de feia 20 anys, ha significat un gran èxit assolit en només tres temporades, símptoma evident que la filosofia de Club en aquest període de temps ha estat del tot encertada. L’equip masculí ha obtingut un bon 7è lloc a la 3a Divisió Catalana, quedant-se a sols una plaça de disputar la Final per l’ascens a 2a Divisió. Es tracta d’un bon resultat en una categoria integrada per dotze clubs i si tenim en compte tots els factors, essent el més important el poc període des de la re activació de l’entitat.

L’Esportiu Penedès ha obert les seves portes des del primer dia a totes aquelles persones que han volgut acostar-se a l’atletisme, sense distinció d’edat, sexe o nacionalitat. I és que una de les premisses més importants per a l’entitat és la de que tots els atletes constitueixen el nostre teixit i per tant son de vital importància.

Paral·lelament, si citem als esportistes més mediàtics per la rellevància dels resultats assolits en aquests darrers anys, ens surten noms com Achraf Charkaoui (6è d’Espanya Juvenil en 2000m obstacles i 3r de Catalunya en els 1500mll), Jordi Ballesteros (7è del Món en 3000mm indoor i rècord d’Espanya Master en 3000mm indoor), Sergi Ferret (3r al darrer Campionat de Catalunya de 3000mll indoor), Toni Santisteban (Campió del Món Master de Cross per països i 18è a l’europeu de muntanya), Ismael el Kaich (sots Campió de Catalunya Júnior de 3000m obstacles) o Eric Rossell (5è de Catalunya Júnior de Proves Combinades). Hi ha altres bons atletes actualment a la nostra entitat, els quals podrien despuntar en qualsevol moment... i en aquest sentit també cal estar molt atent a la Promoció, la qual està farcida de joves valors que, en molts casos, comencen a destacar ja a nivell autonòmic.

En aquests darrers anys l’Esportiu ha estat present en moltes curses a l’estat espanyol com a: Almeria, Brihuega, Saragossa, Madrid, Navajas, Behobia - Sant Sebastià, Zuera, Gandia, Santa Cruz de Tenerife o Daganzo, per citar-ne alguns. Un altre fet que ens agrada molt és el de poder veure la nostra samarreta, per cert vermella en la segona etapa, arreu del Món. En curses tant importants com: la Stramilano, els 25km de Berlín, la Graubunden Marathon a Suïssa, el Cross francès de la Ville de Soues, la Helsinki City Marathon, la Notturna di San Giovanni a Florència, el Cross Internacional de les Valls a Andorra, sense oblidar el Mundial Master a Clermont Ferrand (França) o l’europeu de muntanya a Lenzerheide (Suïssa).  

A banda de l’atletisme, també s’ha creat una secció d’Orientació (EPO), la qual participa a la Lliga Catalana de Curses d’Orientació Nocturnes. En aquesta lliga, els millors resultats per als nostres orientadors han arribat de la mà de Lluís Barrera en homes i de la Sandra Bertran i la Montse Torres en dones.

L’altre vessant que ens apassiona i que ha anat guanyant en adeptes és la de les travessies de muntanya. Tenim un bon grapat d’atletes que sovint emprenen alguna sortida per tal de fer cims de tota mena, des de “petits” dos mils fins a excepcionals cims d’alta muntanya. En aquesta faceta, destaca per sobre de tots la figura de Jordi Gil, qui va pujar la bandera de l’entitat al cim del Gasherbrumm I, la 10a muntanya més alta del Món! A banda d’aquesta gran gesta, l’Esportiu ha culminat moltes muntanyes en aquests darrers anys, essent les més significatives el Montblanc, el Kilimanjaro, el Midi Ossou, l’Alpes Soleil, el Monte Toubkal o l’Ostgipfel. L’altre nom que va lligat a les excursions en muntanyes de tota mena és el de la Pilar Mitjans, una dona que representa un exemple de l’esperit de constància i superació. 

                                

Derivat d’aquest esperit descobridor, els de la parròquia esportivista s’han aventurat en projectes de tota magnitud. Des de sortides de trekking de diversos dies per gaudir de rutes com el clàssic “Camino de Santiago”, la ruta mallorquina de la Tramuntana, el trekking del Cerro Torres (Argentina – Xile), el camí de Ronda a la Costa Brava o la ruta andalusa de “los Pueblos Blancos”. Així com viatges de cicloturisme per Islàndia, Bèlgica, Slovenia o la Índia ... 

Actualment, el Club manté una gran sintonia amb d’altres entitats o agrupacions de la Vila i la comarca com poden ser el Club Esportiu Xamba, el Club Fondistes Penedès, la Confraria del Cava, el Pilar de 8, l’Associació de veïns del Molí d’en Rovira, el Centre Excursionista Penedès o la Societat la Lleialtat, per citar uns exemples.

La història de l’Esportiu Penedès la escriuen tots els seus atletes, els que van lluitar amb la samarreta groga i verda en els primers anys i els que actualment en formeu part. Tots! Gràcies a tots vosaltres, juntament als tècnics, directius, socis i simpatitzants, l’Esportiu és un dels Clubs referents de l’atletisme català i una de les entitats més importants a la nostra comarca!

Viu l’Esportiu!!!

 Compta-atletes

El Tronki, mascota de l'Esportiu Penedés

Tenim 300 atletes

Curses destacades

Bàner

Calendari

« < Setembre 2017 > »
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Destaquem

Bàner

Enllaços

Bàner
Bàner
Bàner
Bàner